Translate

25 Aralık 2013 Çarşamba

Sedef hastalığının tedavisi mümkün mü ?



Halk arasında bilindiğinin tersine sedef hastalığının tedavisinin mümkün ancak tekrar edebileceğini unutmamak gerekiyor.

Sedef hastalığı cilt hastalıkları içerisinde sık görülenlerin içinde yer alır. Hastalık halk arasında korkutucu olarak görülen, tedavisi mümkün olmayan cilt hastalığı olarak biliniyor. Esasen sedef hastalığı kronik bir rahatsızlık olmakla birlikte, tedavisi de mümkün.

 Sedef hastalığının görülme sıklığı yüzde 1 ile 3 arasında değişiyor. Sedef hastalığının sık görüldüğü iki yaş grubu bulunuyor. Birincisi çocuk yaş grubu, ikincisi  yetişkin yaş grubu. Çocuklar da görülen daha çok kronik sedef, yetişkinler de ise kronik olup olmadığı bilinemeyen sedef hastalığı. Hastalığın tedavisi hastanın yaşına, daha çok  cilt üzerindeki dağılımına ve yerleşimine göre farklılaşıyor. Krem ve pomat vererek düzelen sedef hastalığı olduğu gibi ağız yoluyla alınan ilaçlarla  iyileşen hastalar da var.
Sedef hastalığının belirtileri: Hastadan hastaya değişken olmakla birlikte, dizlerde ve dirsekler üzerinde, kuyruk sokumu bölgesin de gümüş rengi, kırmızı zemin üzerine yer tutan balık pulu şeklindeki plaklardır. Bazen hastalarda sadece saçlı deri üzerinde gözlemlenebilir. Kimi hasta da sadece tırnakta belirtileri oluşabilir fakat hastadan hastaya da bulgular değişmektedir.
Yaygın olarak 4 çeşit sedef var
 Özellikle kabuklaşmayla seyreden klasik bir tipi vardır. Genel de dirsek, koltuk altı, saçlı deride oluşur.
Bunun dışında gutat tip diye geçen, özellikle çocukluk çağında, iltihaplı boğaz hastalıkları sonucu görülen, damla damla kabuk ve yaralarla seyreden tipi vardır.
 Diğer eritrodermik denilen, vücutta kırmızı bir zemin üstünde  soyulma ve kabuklanmalarla klasik sedef gibi olamayan bir tipi vardır. Bu türü sedef tedavisinin yanlış yapılması sonucu artan alevlenen bir tiptir.
 Bir de püstüler diye geçen kırmızı sedef plaklarının üzerinde hatalı tedavi sonucu oluşan küçük iltihaplanmaların veya sivilcelerin yerleşmesiyle görülen bir tiptir. Püstüler tipin tedavisi daha zor ve uzun sürer. Özellikle hastane ortamında sıkı bir gözetim altında olması gerekir.

Sedef hastalığını tedavisinin 10 farklı yolu
1. Ağız  ya da enjeksiyon tedavisi: Eğer sedef rahatsızlığınız hiçbir tedaviye cevap vermiyorsa, ağız ya da enjeksiyon tedavisini uygulayabilirsiniz. Ancak bu tedaviler bazı hastalar da ciddi yan etkiler gösterebiliyor.. Bu nedenle, bu ilaçlar kısa süre için kullanılmalı. Bunlar bağışıklık sisteminizi bastırıyor,  başka hastalıklara karşı hassaslaştırıyor.
2. D vitamini: Yeterince güneş ışığı almıyorsanız, hastalıktan kurtulmak için yeteri miktarda D vitamini takviyesi yapmalaısınız. D vitaminini cilt hücresi gelişimini yavaşlatıyor.  Vitamin  krem, merhem ve solüsyon şeklinde de bulunabiliyor.
3. İlaç tedavileri: Eğer reçetesiz tedavilerden yanıt alamıyorsanız, doktorunuz iltihap karşıtı kortikosteroid ilacı önerebilir. Doğrudan cilde uygulanan  ilaç bağışıklık sisteminizin baskılanmasına, cilt hücresi  gelişimiyle iltihabın azaltılmasına ve kaşıntının hafiflemesine yardım ediyor. Bu  merhemler cildin durumuna göre değişik türlerde oluyor.
4. Lazer tedavisi: Sedef hastalığı tedavisi için excimer lazer ve pulsed dye lazer uygulamaları bulunuyor. lazer tedavileri orta dereceden veya ileri derece sedef hastalığı için uygulanıyor. FDA, sedef plaklarını temizlemek için UVB ışınları verilmesi şekli olan excimer laser'e onay verdi. Bu tedavi şekliyle 4 ile 10 seans içinde sonuç alabiliyorsunuz.
5. Oklüzyon: Bu hastalığını tedavi etmede kullanılan oklüzyon için cildinizdeki hasta bölgeye topikal tedavi veya bir nemlendirici uygulayın. Daha sonra plastik örtü, naylon ya da su geçirmez  bezle sarın. Ancak riskleri bulunduğu için bu işlemi uygulamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
6. Banyo solüsyonları ve kaşınma karşıtı tedaviler: Bazı sedef hastaları banyo tedavilerinin kızarıklığı, kaşıntıyı  iyileştirmede etkili olduğunu söylüyorlar. Banyo suyunuza yağ, buğday, İngiliz tuzu  veya Lut gölü tuzu atın. Bu işlem hastalık belirtilerini azaltacaktır. 15 dakika kadar suda kaldıktan sonra cildinize nemlendirici sürün.
7. Güneş ışığı: Güneşte  30 dakika geçirin,  güneş ışınları hastalığın iyileşmesini sağlayabilir. Tedavi sırasında  vücudunuzun her bölgesine güneş kremi sürmeye dikkat edin. Fakat  aşırı uygulamayın, çünkü cildinize zarar vermek istemezsiniz.
8. Nemlendiriciler: Cildinize her gün nemlendirici uygulamak sedef hastalığını  tedavisinde faydalıdır. Nemlendiriciler cildi kuruluktan, kaşıntıdan  korur.
9. Kömür katranı: Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin onayladığı bir başka tedavi olan kömür katranı, cilt hücrelerinin gelişimini yavaşlatıyor,  hasta olan cildin görünümünü iyileştiriyor  ve derinizin pul pul olmasını azaltıyor. Katran tedavisine başlamadan önce cildiniz üzerinde küçük bir bölgede test edin. Sonuçta deriniz kızarıyor ise, katranı uygulamadan önce hasta olan bölgeyi nemlendirin.
10. Salisilik asit: Reçetesiz olarak bulun salisilik
asit FDA’ca orta derecede sedef tedavisine uygun görülmüştür. Asit, derinin dış tabakasının soyulmasına neden olan keratolitiktir. Salisilik asit deriyi yumuşatır ve kolayca dökülmesini sağlar. Ancak aşırı oaranda salisilik asit kullanmamalısınız. Sık uygulamalarda saçlarınız dökülebilir ya da cildiniz de tahriş gözükebilir..

                         Sedef hastalığı hakkın da daha fazla bilgiyi aşağıdaki videoda bulabilirsiniz









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder