Translate

5 Şubat 2014 Çarşamba

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler



Bağışıklık sistemi,  vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma mekanizmasıdır.. Zararlı mikropların vücuda girmesini engellemek veya girmiş  onları etkisiz hale getirmek bağışıklık sisteminin görevi. Virüsler, mantarlar, bakteriler, parazitler gibi organizmalar etkisiz hale getirilmezlerse pek çok hastalığa sebep olabiliyor.  Antioksidanlar bağışıklık sisteminin güçlü silahlarıdır ve  insanları hastalıklara karşı korur.
Stres, sigara-alkol kullanımı, hava kirliliği, ve yetersiz beslenme gibi faktörler insanın savunma sistemini zayıflatır. Bu faktörlerin zararlı etkilerini azaltmak içinse yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir.


BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESİNLER
Antioksidan içerikleri nedeniyle bağışıklık sistemine destek olan bazı besinleri hastalık gelmeden tedbir almak için beslenme düzeninde bulundurmak gerekir.

Yeşil yapraklı sebzeler (roka, maydanoz, dereotu, ıspanak, semizotu, pazı, tere,  nane, marul): Kuvvetli antioksidan özellik gösteren bu besinler, A, C, E vitaminleri, omega 3 VE folik asit içerirler. Yaşlanmayı geciktirmeleri yanında kanseri önleme etkileri de vardır.

Kuru baklagiller ( bezelye, börülce, bakla, kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi):. Şeker ve kolesterol dengeleyici özellikler gösteren besinler, yüksek posa oranı içerirler. Ayrıca soya fasulyesi kanser, kemik erimesi ve kalp damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından Haftada 2 kez tüketilmesi, önemli.

Yağlı tohumlar (badem, ceviz, fındık):  B2, B6, E vitaminleri,  kalsiyum, selenyum, çinko mineralleri içeriyor. İçeriğindeki posa oranı yüksektir. Kansere ve gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu özellikleri bulunur ve  kalbi koruyucu etkisi vardır.

Turunçgiller ( greyfurt, mandalina, portakal, limon ve kivi):  Bağışıklık sistemini desteklemeleri yanında kanser ve kalp hastalıklarına karşıda koruma sağlarlar, gözü korurlar. Bağırsak florasının dengesini sağlayan çözünür ve çözünmez posa içerirler,  kan yağlarının düşürülmesine ve kabızlık probleminin çözümlenmesine yardım ederler. Mantar ve alerjiye karşı da koruma sağlarlar.

Soğan-sarımsak: Enfeksiyon ve kansere karşı koruyucu özellik gösteren  çinko, selenyum ve kükürtlü bileşikleri içerirler. Ayrıca kükürtlü vücutta doğal bir antibiyotik etki gösterir.

Lahana, brokoli, karnıbahar: Kalsiyum ve C vitamini içerirler. Karnabahar, anti kanserojen etki gösterir.

Nar: B1, B2 ve C vitaminleri  ile potasyum bakımından çok zengindir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesinin yanında kalp-damar hastalıklarına karşı güçlendirici  özelliği vardır.

Ananas: Toksin atıcı özelliği olan ananas bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.Zindeliği artırması yanında cilt sağlığında etkindir

Pancar-turp: İyot, kükürt ve C vitamini içerirler.  Enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisinin yanında mide e karaciğeri destekleme özelliği vardır. 

Zencefil: Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların belirtilerini azaltır. Mideye iyi gelir

Yoğurt-kefir: İçeriğindeki probiyotikler ve prebiyotik sayesinde zararlı organizmalarla savaşırlar. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin artmasını sağlar, yara iyileşmesini kolaylaştırırlar.

Keten tohumu: Bağışıklık , kalp-damar, üreme, ve sinir sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olurlar.

Balık: Kolesterol yüksekliğinden kalp hastalıklarına,  görme bozukluklarından kansere kadar pek çok rahatsızlıktan korunmak için faydalıdır.

Yeşil çay:  C ve E vitamini içerir. Kalbi güçlendiren, kan şekerini dengeleyen flavanoidleri yapısında barındırır. İçerdiği antioksidanlar nedeniyle  bağışıklık sistemini güçlendirir, kanseri önler.

Benzer yayınlar

Yoğurdun Faydaları Saymakla Bitmez
 
Ceviz Kolesterol Düşürür mü? Kolesterol Düşüren besinler
 
Yabancı doktorlar hastalarına ilaç yerine bulgur veriyor
   
Limonla gelen sağlık
 
Kanserle Savaşan Brokoli Filizi
 

 

 

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder