Translate

22 Aralık 2013 Pazar

Anne adaylarının bilmesi gerekenler



Anne adayı olmak, bir canlıyı vücutta taşımak çok özel ve sorumluluk isteyen bir süreç.Bebeğin büyümesi, sağlıklı olması, ruhsal, fiziksel, zihinsel yönden iyi gelişmesi annenin sağlığı ve beslenmesi ile doğrudan bağlantılıdır.
Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlamış olması, besin depolarının yeterli olması, hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacak en önemli unsurlardandır. Çünkü bebek annenin besin yedeklerinden ve  tükettiklerinden kendisi için gerekli olanları seçip alarak gelişir.
Çocuğun bedensel ve zihinsel büyümesi, doğum öncesi dönemde annenin iyi beslenmesi ile başlar. Anne gebelik süresince beslenmesine uygun şekilde arttırmazsa, kendi
vücudundaki besin öğesi depolarını kullanır. Bu depolar bitince de hem kendi sağlığı bozulur hem de bebeğini  yeterince besleyemez
Gebelikte anne iyi beslenmez ise ne olur?
Bebek, annenin vücudundaki besin depolarını tüketmeye başlar.. Bebekte; ölü doğum, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, bedensel ve/veya zihinsel özürler; annede ise kansızlık, bacaklarda şişlik, yorgunluk, kemiklerde zayıflık görülebilir. ……Gebelikte beslenmedeki temel amaç; annenin biyolojik ihtiyaçlarını sağlamak,  fetüsün normal büyüme ve gelişmesini karşılamak, emzirirken yeterli süt sağımına imkan vermek olarak sıralayabiliriz.
Gebeliğin gerektirdiği besin öğeleri
Et, yumurta, kurubaklagiller: Beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimi ve kan yapımında etkilidirler. Protein ve demir ihtiyacını karşılar.
süt ürünleri: Kemik, diş gelişimi ve büyüme ile etkilidirler. Protein ve kalsiyum kaynağıdır.
Sebze ve meyveler: Büyüme ve gelişme için vitamin ve mineralleri barındırır.
Tahıl ve tahıl içeren besinler:  B grubu vitaminler içerdiklerinden büyüme ve gelişme için önem teşkilederler.
Enerji veren yağ ve şekerler : Sadece enerji açığını kapatırlar. Bu besin gruplarını normal yaşantımızda yaptığımız gibi gebelikte de aynı oranda tüketmeliyiz.
Folik Asit Bebeğin merkezî sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit alınması çok gereklidir. Vücutta depolanmadığı için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır, ancak uzun süreli pişirmeler ve uzun süre bekleyen gıdalardaki miktarını düşer.
En çok ıspanak, yer fıstığı, fındık, karnıbahar, kepekli ekmekte bulunur. Doğal gıdalar gebenin folik asit açığını tam olarak karşılayamayacağından  ötürü gebeliğin ilk haftalarından itibaren dışarıdan alınması uygun olacaktır.
Lifli Gıdalar Günlük beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken posalı yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde çok etkilidir. Genellikle tüm sebze ve meyveler lif açısından zengindir. Her gün bolca tüketile bilinir.. Lifli gıdalar en sık olarak kepekli ekmek, barbunya,, kayısı, kuru üzüm, bezelye, pırasa, esmer pirinç ve kuruyemişte bol miktarda vardır.
Gebelikte bulantı Sabahları tuzlu bir bisküvi, kraker veya ekmek tüketilmesi bulantıyı azaltacaktır.
Gebelere yönelik beslenme şekilleri ve dikkat edilmesi gerekenler:
Doktora danışmadan ilaç kullanmak sakıncalıdır.
Sigara (bebeğin gelişmesini engeller) ve alkol (bebekte çeşitli sakatlıklara yol açabilir) kullanılmamalıdır.
Şişmanlık varsa şekerli, unlu, yağlı besinlerden fazla alınmaması gerekir.
Gebelik başlangıcında her ay ortalama 1-1,5 kg ağırlık kazanacak şekilde beslenmelidir.
İyotlu tuz kullanılmalıdır.
Hazmı zor olan kızartılmış ve ağır yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
Çay yemeklerden 1-2 saat sonra fazla olmamak şartıyla açık ve limonlu olarak içebilir.
Bulantı önleyici ilaçlar doktora danışmadan alınmamalıdır.
Yeterli D vitamini alabilmek için, uygun havalarda güneşten yararlanmalıdır.
Anne psikolojik yönden rahat ve huzurlu olmalıdır.
Sık sık emzirme, meme bezlerini uyararak süt yapımını artırır.
Gebelikte karşılaşılan sağlık sorunlarının sebepleri :
Sık sık tekrarlayan enfeksiyonlar.
Sık doğum yapma.
anne beslenmesinin kötü oluşu.
18 yaşından küçük veya 35 yaşından büyük olmak.
Nelere dikkat etmeli?
Öğünleriniz sık ve az  porsiyonlar halinde olmalıdır. Ne uzun süre aç kalın, ne de tıka basa midenizi doldurun.
 gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunan gıdalar yerine taze ve doğal olanları tüketmeye dikkat edin.
Yediğiniz gıdalarda çeşitliliğe önem verin. Bu şekilde gerekli vitamin ve minerali almanız imkanı olacaktır.
Unutmayın ki önemli olan sizin kilo almanız değil bebeğin yeterli şekilde beslenebilmesidir. Gebelikte dışarıdan hap olarak alınması gereken maddeler sadece folik asit ve demirdir. Dengeli beslenen bir gebe bunların harici vitamin veya mineral alımı gereksizdir. Piyasada pek çok multivitamin adı verilen ve içinde pek çok vitamin ve mineralleri bulunduran ilaç vardır. Ancak son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar; gebelikte dışarıdan hap olarak alınan A, C, E vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, çinko, selenyum, bakır, flor gibi eser elementlerin gebelik üzerine herhangi bir  etkilerinin olmadığını ortaya koymaktadır
Beslenmede suyu asla ihmal etmeyin. Günde en az 8-10 bardak su tüketin. Yaz aylarında bu miktar 15 bardağa kadar arttırıla bilinir..
Günde 1-2 bardak süt içmeniz gebelikte ortaya çıkan kalsiyum açığını yerine koymak içindir. Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketiniz. Peynir veya çökelek de yiyebilirsiniz. süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin.
Şişmanlık:
Şişmanlık özellikle dengesiz beslenmeye veya aşırı tüketime bağlı olarak oluşan bir sağlık problemidir. Şişmanlık doğum sırasında hem anne, hem de bebek için çeşitli sorunlara neden olabileceğinden istenmeyen bir olaydır. Gebelik süresince kadının 9-14 kg alması normal kabul edilir. Ağırlık 9 kg’dan az olduğunda zayıflık, 14’kg dan fazla olduğunda ise şişmanlık görülür.
Osteomalazi:
Gebelik süresince artan kalsiyum ve D vitamini yeteri kadar karşılanamadığında kemik yumuşaması ile belirlenen osteomalazi hastalığı ortaya çıkar. Ayrıca böyle durumlarda diş çürüklüğü görülme riski de artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder