Translate

22 Aralık 2013 Pazar

Eyvah Diyabet oldum! Üzülmeyin



Diyabet yani şeker hastalığı dikkat edildiği takdirde kişilerin yaşamını dengeye sokan, kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltan bir hastalıktır.

Bunun için kişilerin bilinçli olması,  kontrollerini aksatmaması önemlidir.
Farkındalık hayatın her aşamasında gerekli. Metabolizmanızın farkına varır, ihtiyaçlarına ederseniz kazanan siz olursunuz. Diyabette eğitim bir araç değil tedavinin ta kendisidir. Sürekli kendinizi eğitin. Çeşitli dergi, gazete ve güvenilir internet sitelerinden faydalanın, forumlara arkadaş sohbetlerine katılın.

Diyabette önem verilmesi gereken bazı kontroller:  
Boy, kilo, kan basıncı ve nabız kontrolleri. Tansiyonunuzun aynı kan şekeriniz gibi günlük kaydedilmesi gerekir.
Toplam kolesterol, trigliserid seviyeleriniz çok önemlidir.
3 aylık kan şekeri seviye kontrolüne özen göstermelisiniz.
Mutlaka ayak sağlığınızı da kontrol ettirin. Diyabet tedavi ilkesi  ayaktan yukarı başlamaktadır.
Böbrek ve göz sağlığınıza baktırmayı unutmayın.
Uyku aknesi, elde ve ayaklarda yanma karıncalanma gibi şikayetleriniz de varsa bunları da doktorunuzla iletin, belirtileri küçümsemeyin. Erken teşhis en iyi tedavidir.

Beslenme:
Hastalık tedavisinde temel amaç, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazandırmak, yaşam süresini ve kalitesini arttırmaktır.
Diyabetli bireylerin beslenme tedavileri; boyuna, yaşına, vücut ağırlığına, fiziksel hareket durumuna, sosyoekonomik durumuna ve beslenme şekline göre değişir. Diyabetli bireylerin de yeterli ve dengeli beslenebilmeleri, tüm besinlerden önerilen miktarlarda ve enerji gereksinimlerine göre tüketmeleri gerekir.

Karbonhidratlar: En önemli enerji kaynağıdır. Günlük mutlaka alınmalıdır. Besinlerde bulunan karbonhidrat türleri şekerler, nişasta ve posa’dır. Şeker hastası bireye karbonhidrat kaynağı olarak tavsiye edilen besinler; tam taneli tahıllar, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler ve süttür.
Posa: Yiyeceklerin sindirilmeyen kısmıdır.Kan şekerini yavaş yükseltir,
İnsülin ihtiyacını azaltır,
Bağırsak çalışmasını düzenler, kabızlığı engeller.
Kanda yağların yükselmesini önler.
Proteinler: Vücudun büyümesi, gelişmesi ve yıpranan dokuların onarılmasında önemli görevleri vardır. Diyabet vücudun protein ihtiyacını etkilemez. Önerilen miktarlarda alınması yeterlisidir.
Alkol: Diyabet iyi kontrollü olduğunda, besinlerle ve orta düzeyde alkol kullanımı, kan şeker düzeyini etkilemez.
 Pankreatit, dislipidemi ve özellikle hipertrigliseridemisi olanlar veya nöropati gibi sağlık sorunları olanlarda alkolden uzak durulmalıdır.
Öğün sayısı ve zamanı: Yemeklerin miktarı ve cinsi kadar, tüketim zamanı da büyük önem taşır. Uzun aralıklarla dengesiz yemek yenmesi hipoglisemi ve hiperglisemiye yol açar. Bu nedenle oruç tutmak, öğün atlamak sakıncalıdır. Bireysel kan şeker takibi ideal öğün aralığı ve miktarına yardımcı olur.

Yapay tatlandırıcı ve diyet ürünlerini bilinçli kullanın
Enerji barındıran tatlandırıcılar, belirli miktarların fazlası alındığı takdirde kan şeker düzeyini yükseltebilirler. Sorbitol aşırı alındığında ishale neden olabilir. Tatlandırıcıların bulunduğu yiyecekler bir uzmana danışılmadan tüketilmemelidir.
Tatlandırıcıların, cinsine göre günlük en fazla kullanılabilecek miktarlarının farklı olduğu unutulmamalıdır. Diyet ürünleri  kısıtlama olmadan yenilebilecek gıdalar olarak düşünülmemelidir. Diyet ürünlerinin etiket bilgilerine dikkat edilmelidir. Her diyet ürünü kullanılabilecek  olmayabilir. En önemli nokta içeriğin enerjisi ve kullanılan tatlandırıcının cinsidir. Çoğu diyet gıdalarının karbonhidrat içeriği az, yağ içeriği fazladır.

Diyetteki posa miktarını artırmak için
Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek
Pirinç yerine bulgur
Meyve suyu yerine meyve yenilmeli, kabuklu yenen meyveler kabukları soyulmamalıdır Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve
Öğünlerde salata yenmeli
Kuru baklagiller sık tüketilmeli

Öneriler
Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli. Öğün geçiştirmemeleri
Bireye uygun vücut ağırlığı sürdürülmeli.
İnsülin veya ilaç zamanlamasına ve dozlarına dikkat edilmeli.
Önerilen fiziksel aktivitelere  özen gösterilmeli.
Sigaradan uzak durulmalı.

Diyabete düşman besinler
Buğday: Bir besin liften ne kadar  zenginse, sindirimi de o kadar gecikiyor. midenin boşalma hızını düşüren buğday , kan şekerini yavaş yavaş yükseltiyor ve uzun süre tokluk sağlıyor. Kalsiyum, demir ve çinko yönünden zengin olan buğdaydan üretilen tam buğday ekmeği  beyaz ekmeğe göre kan şekerini daha az oranda arttırıyor.
Kırmızı biber: Eğer  diyabet hastasıysanız sofranızda kırmızı biberi bulundurmaya özen gösterin. Yapılan çalışmalarda, hastaların kırmızı pul biber yedikleri öğünlerde, insülin gereksinimlerinin azaldığı tespit edilmiş. Kırmızı biberin aynı zamanda da  C vitamini deposu olduğunu da unutmayalım. bahsi geçen vitamin hücre koruyucu etkisiyle yüksek şekerin yol açtığı hasarı engelleyebiliyor.
Ispanak: Soframızda genellikle ana menü olarak yer alan ıspanağın salatası da damağımızda unutulmaz bir tadı var. Üstelik ıspanak kalp sağlığımızı korumak gibi önemli bir etken. Demir yönünden zengin olan bu bitki, aynı zamanda bolca posa içeriyor.

Unutmayın ki, yapılan araştırmalara göre diyabet hastalarının sadece küçük bir kısmı diyabetten ölüyor.
    
     Diyabet (şeker) hastası insanların tecrübelerini okumak için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder