Translate

31 Aralık 2013 Salı

Çocuğunuza bunları yapmayın



Uykudan önce süt içirmek… Televizyon izleterek yemek yedirmek… Çocukların bakımında söylenti bilgilerle hareket edilmemesi gerekiyor, çünkü bu tür yanlışlar onların gelişimini olumsuz  etkilediği gibi, sağlıklarını da tehlikeye atıyor.
  

Yanlış 1: Bebeğin sık ağlaması veya besin aranması sonucu anne sütünün az geldiği düşünerek mamaya başlamak.
DOĞRUSU:  Bebekler doğumdan sonra ilk günlerde mide hacimleri küçük olduğu ve anne sütü çok hızlı sindirildiği için  çabuk doyuyor ve kısa zamanda acıkıyorlar.  Eğer bebek ayda en az  600 gr veya haftada 150 gr alıyorsa bu  anne sütünün yettiği anlamına geliyor. Bebek düzenli olarak tartılmadan, her ağlaması açlık belirtisi sanılarak  mamaya geçilirse, anne sütü giderek azalacaktır. Çünkü bebekler daha kolay alınan ve daha güzel olan bu besine kolaylıkla alışabiliyor ve ayrıca daha az emdiği için annenin süt yapımı azalıyor.

Yanlış 2:  ateş düşmüyorsa hemen antibiyotik kullanmak
DOĞRUSU: Çocukluk çağı ateşlerinin  büyük bir kısmı viral enfeksiyonlar sebebiyle oluşuyor ve bu da en az 3 gün, hatta bazen  bir hafta kadar ateşle seyredebiliyor. Virüs enfeksiyonlarında antibiyotiğin yeri yok. Bu nedenle gereksiz yere antibiyotik kullanmak sadece antibiyotik direncine sebep olmakla kalmayıp, çocuğun bağışık sisteminde  önemli rol oynayan yararlı bakterilerin de yok olmasına zemin hazırlıyor.

Yanlış 3: İştahı az bebek ve çocuklara televizyon izleterek yemek yedirmek
DOĞRUSU: Çocuk yemeğini sofrada ve ailesiyle birlikte yemeli. Mutlaka yemek yesin diye televizyon izleterek ağzına konan lokmalar  farkına varmadan çocuk tarafından  yutuluyor. Ancak çocuk ne yediğinin bilinci olmayacağı için bundan bir  lezzet almıyor. Bu da iştahını artırmak şöyle dursun, sadece kliplere ve reklamları izleme alışkanlığı geliştirerek asosyal bir kişiliği de  teşvik edebiliyor, hatta dil gelişimini bile yetersiz olabiliyor.

Yanlış  4: Hasta olamasın diye çocuğu çok sıkı giydirmek veya ev sıcaklığını yüksek derecelerde tutmak
DOĞRUSU: Soğuk aylarında bazı  aileler çocuklarını üşütmekten  korkuyor, bu nedenle onu  terlettirecek kadar sıkı giydirip ayrıca da oda ısısını arttırıyor. Bu  terlemeye, sıvı kaybına,  pişiklere, cilt hastalıklarıyla huzursuzluğa yol açabiliyor. Bu sebeple çocuğunuzu çok fazla giydirmemeye ve oda ısısının 21-22 dereceyi aşmamasına özen gösterin. Sadece banyo yaptırırken ısıyı 24-25 derece arasında ayarlayabilirsiniz.

Yanlış 5: Yatmadan hemen önce  özellikle süt, meyve, meyve suyu,  kurabiye vermek.
DOĞRUSU: Yatağa yatmadan 2 saat önce su hariç, yeme içme olayını bitirin ve çocuğunuzu midesi boşken uyutun. Özellikle 2 yaşından itibaren bu alışkanlığı kazandırın. Bu şekilde çocuğunuz hem sabah  aç kalkar ve kahvaltısını çok daha güçlü yapabilir, hem de reflü tehlikesini önlenmiş olursunuz.

 Yanlış 6: Vücut ısısı 38 derece olmadan, hafif ateşlenmelerde ateş düşürücü ilaç  vermek.
DOĞRUSU: Ateş  organizmayı korumaya yönelik bir  olay olarak tanımlanıyor. Fakat pek çok aile çocuğa zarar verebilmesinden korktukları için elle bakıldığında ateş hissedilmediği halde bile ateş düşürücü kullanılıyor. Bu durum vücudun savunma sistemini bozabileceği için özellikle 6 yaş üstü çocuklarda ateş  38,5 derece olmadan ateşi düşüren ilaçlar verilmemeli.

Yanlış 7: Bebeklere güneş altında  krem sürmek
DOĞRUSU: Bebeğinizi güneşlendirirken  krem sürmeyin.  Yaz ayları boyunca güneşli  günlerde sabah  09.00-10.00 ve akşama doğru 16.00-17.00 saatlerinde ve 10’ar dakika  toplam 20 dakika düzenli şekilde kremsiz güneşlendirin. Bu şekilde bebeğinizin vücudunda D vitamini oluşur. Fakat güneş kremlerinde ki koruyucu etki nedeniyle kremlenen ciltte D vitamini sentezi yapamıyor. Zaten Bu saatler dışında bebeklerin  mümkünse dışarı çıkarılmamaları gerekiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder