Translate

1 Ocak 2014 Çarşamba

Her gün kullanılan Aspirin, Sağlıklı Kişiler İçin Tehlikeli



Yeni yapılan araştırmalara göre sağlıklı kişiler için kalp krizi ve kanseri önlemek adına günde bir aspirin kullanmaları riskli.

50 yaşın üstündeki kişilerin her gün düzeli olarak düşük dozda aspirin almasıyla alakalı tartışmalar devam etmekteydi. Ancak İngiltere National Health Service(Ulusal Sağlık Hizmeti) araştırmana göre  beyinde  kanama gibi tehlikelerin, faydalarla eşit kaldığı görülüyor.

Yeterli kanıt elde edilene kadar  bu şekilde kullanımı önerilmiyor. Aspirin kanın  sulu olmasına imkan vererek vücutta kan pıhtılarının oluşmasını engelliyor. Bu sayede kalp krizi ve felç riskleri azaltılması amaçlanıyor. Gene bazı araştırmalara göre kimi kanserlerin de riskini düşürüyor.
Ancak kanın pıhtılaşmasını güçleştirdiği için vücudun içinde problemlere neden olabiliyor.
Warwick Tıp Fakültesi’nin  yaptığı araştırmaya göre kalp krizi ve felç tehlikeleri konusunda herkese aspirin önerilmesinin, kanama riskini yükselttiği için zararlı olduğu açıklandı. Tansiyon ilaçları ile daha iyi tedavi edilebilmesi bu sonuçlarda etkili oldu. Kanser  içinse kanıtların karar açıklamaya yeterli olmadığı görüldü fakat 5 yıl içinde sonuç verecek araştırmalar devam etmekte.
Genel olarak zarar ve faydalar analizi ince bir çizgide duruyor,dolayısıyla kişilere aspirin almayı tavsiye etmek doğru görülmüyor. Bu yüzden bilinçsiz aspirin kullanımından kaçınmak bir uzmanın tavsiyesiyle almak gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder