Translate

30 Aralık 2013 Pazartesi

Kanserle Savaşan Brokoli Filizi



Kanser  dünyada olduğu gibi ülkemiz için de giderek artan bir sorun haline ulaşmaktadır. Ülkemizdeki 700 binin üzerinde kanser hastasına her geçen yıl ortalama 150 bin hasta daha katılmaktadır. Hastalık tedavisinin başarı oranları  düşük olmasına karşın korunma doğru bir yöntem ile başarılabilir. Bütün kanserlerin % 30 u sigarayla, bir % 30 u da beslenme ile alakalıdır. Başta sigara bulunmak üzere kanserojen maddelerden kaçınmak, taze meyve ve sebzeler yönünden zengin bir beslenmeyle kanserden % 60 oranında bir korunma sağlanabilmektedir. Klasik  tedavinin başarı oranının % 20 nin altında olduğu göz önünde bulundurulursa bu stratejinin önemi daha iyi anlaşılabilir.

İçinde bulunan "fitokimyasal" maddeler nedeniyle bir çok meyve ve sebze kanserden korunma bakımından önem teşkil eder. Bu sebzelerin hiç kuşkusuz en etkilisi son yılların parlayan yıldızı olan Brokolidir.


 Brokoli sebzesi ; Johns Hopkins Üniversitesinden Paul Talalay ile arkadaşlarının 1992 yılında bu sebzede güçlü bir antioksidan ile anti-kanserojen özellikleri bulunan "Sulforaphane" maddesini bulmalarıyla  "süper gıda" haline gelmiştir.

1997 yılında  bu üniversitede yapılan çalışmalar yine brokolinin tohumdan  çıkan 3-4 günlük filizlerin sulforafan bakımından yetişkin sebzeye göre  50 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Yani  50 gram  
brokoli filizi , yaklaşık 2,5 kilo Brokoliye  eşdeğerdir.


Sulforafan deposu brokolinin Etkileri

1.  etkili antioksidandır.

2. Bağışıklık sistemini harekete geçirir. Hücrelerin kanserleşmesini önler.

3. Oluşan kanser hücrelerine doğrudan etki ederek ölmelerine neden olur

4. Kanserli hücrelerin bölünmesini ve çoğalmasına engel olur.
5. Kanser oluşumuna sebep olan enzimleri bloke eder.

6. Meme kanserine sebep olan kanser kök hücrelerini baskılar.

7. Nrf2 genini harekete geçirerek damar duvarlarında hasarı engeller. Kalp ve damar hastalıklarından korur.

8. kemoterapide kullanılan ilaçların etkisini artırır ve bu ilaçlara karşı direnç oluşumunu önler.




Johns Hopkins Üniversitesinin bu önemli buluşunun ardından dünyanın en saygın üniversiteleri ve kanser merkezlerinde yapılan 600 den fazla bilimsel çalışma bu bulguları doğrulamıştır, Sulforafan'ın kanserlerin tedavisinde ve önlemlemesinde  çok etkili  olduğu sonucuna varmıştır.

Brokoli filizi  bağışıklık sisteminin kanserlerle mücadele eden mekanizması üzerinden etki yaptığı için bütün kanser türleri üzerinde etkilidir. Filizin (Sulforafanın) bilinen hiç bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Brokoli filizi ;

1. Tedavi gören hastalara kanser tedavisi desteği olarak

2. Kanser riski olan kişilere koruyucu olarak

3. Sağlığına itina eden kişiler için önerilmektedir.

Önemli Not : Brokoli filizi  önemli bir anti-kanserojen ise de, tek başına bir mucize  değildir. Kansere yakalanmamak için başta sigara olmak üzere kanserojenden kaçınmak, bol miktarda  taze meyve ve sebzelerden zengin bir beslenme rejimi uygulamak ve aktif bir yaşantı sürmek çok önem taşır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder