Translate

30 Aralık 2013 Pazartesi

Kadınlar da kanserin 10 belirtisi



Zamanında tanı için sinyallere dikkate edin.

Bazen  belirgin, bazen de  sıradan belirtileri olan kadın  kanserlerinde erken teşhis için menopoz sonrası vücudun verdiği sinyallere dikkat edilmesi önemli. Küçük ipuçlarını fark etmek, hastalığın erken tanısı için oldukça faydalı olabiliyor.

Kadınları tehdit eden genital kanserler için de rahim ve rahim ağzı, yumurtalık,  dış genital kanserleri bulunuyor. Kadın genital kanserleri; menopoz sonrası  kanama gibi belirgin bir şekilde, bazen de karın kısmında şişkinlik hissiyle az şüphe uyandırarak ortaya çıkabiliyor.
                                                                                                                     

1. Anormal vajinal kanamalar; menopoz sonrası çok az da olsa kanama gerçekleşmesi normal değildir. Bunun dışın da adet döneminde çok kanama olması, adet zamanın dışı ve ilişki sonrası kanama görülmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulması gerekiyor.
2. Karın, kasık ve belde ağrı; adet dönemi dışında tekrarlayan karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserinin habercisi olabiliyor.
3. Sindirim sistemine ait  değişiklikler; kabızlık,  ishal, bulantı, hazımsızlık vb  şikayetler bağırsak üzerine basınç yapan kitlelerin göstergesi olabiliyor.
4. İdrar yollarına ait belirtiler; sık  idrara gitme veya idrar yapma zorluğu, karın içinde büyüyen bir kitlenin sebebi olabiliyor.
5. Karın bölgesinde ele gelen şişlik,  gaz  ve bel ölçüsünde artma; yumurtalık kanserinin belirtisi olabiliyor.
6. Genital bölgede sık yanma ve kaşıntı,  bölge derisinde ortaya çıkan renk değişimleri, yaralar ve kabarıklıklar  genital kanserle ilişkili olabiliyor.
7. Akıntı; kanlı, koyu ve kötü kokulu akıntılar genellikle bir enfeksiyonun habercisi olamakla beraber, rahim ve rahim ağzı kanserlerinin de belirtisi olabiliyor.
8. Bacak ve baldırlar da şişme; bacakta sebep olmaksızın ortaya çıkan şişmeyle beraber genital akıntı , rahim ağzı kanserine işaret edebiliyor.
9. Doğum veya düşüğü takip eden anormal kanama, gebelik dokularından kaynaklanan kansere bağlı olabiliyor.
10.Erkeklerde ki gibi saç dökülmesi ve anormal gözüken kıllanma  yumurtalık  tümörlerin belirteci olabiliyor.
Bunların dışında bütün vücud kısımların da gözüken şikayetlerin önemli olduğunu söyleyen uzmanlar ayrıca şunlara dikkat çekiyor:
Aşırı kilo kaybı; yiyecek alışkanlığı değişmediği halde, kilo kaybı olan kişilerin  takip edilmesi gerekiyor.
İştah kaybı; karın bölgesinde sürekli şişlik hissi ile birlikte görülen iştah azalması yumurtalık kanserinin nedeni olabiliyor.
Halsizlik; dinlenmekle geçmeyen uzun zamanlı halsizlikler ciddi bir hastalığın belirtisi olabiliyor.
Ateş;  bir haftadan uzun süren, nedeni açıklanamayan ateşin araştırılması gerekiyor.

2 hafta veya daha Bu şikayetlerin uzun bir süre devam etmesi halinde mutlaka doktora gidilmesi öneriliyor.  Bu belirtilerin çoğu farklı nedenlere bağlı olarak gözükebileceği gibi tanı kısmında jinekolojik kanser türlerinin bulunması oldukça önem taşıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder