Translate

23 Aralık 2013 Pazartesi

Yüksek Kolesterol Belirtileri: Risk altında mısınız ?



Yüksek Kolesterol Riskleri: 2 Tehlikeye dikkat!

Genellikle yüksek kolesterol kendini fiziksel belirtilerle göstermez. Yine de yüksek kolesterol son derece
dikkate alınması gereken bir durumdur çünkü ilerlemesi ölüme kadar götürebilir.
Bir çok insan  kolesterolü ciddiye almaz. Fakat her 5 kişiden birinin yüksek kolesterol taşıdığını biliyor muydunuz? Bu kadar yaygın gözüken bir hastalık ne kadar ciddiye alınabilir ki?
Üzgünüm ama çok ciddi bir hastalıktır. Kalp krizi ve felce sonuçlanan bir çok rahatsızlığa kolesterol neden olur.
Tıbbın bu kadar ilerlemesine rağmen, kalp hastalıkları çok sık rastlanan bir durum olarak hala önümüze çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre felç nedenlerinin %20'si, kalp krizi sebeplerinin  %50'si kolesterol kaynaklıdır.
Eğer size  kolesterol teşhisi konulduysa paniğe yapmayın. Derhal hareket ederseniz yüksek kolesterolün zararlı tehlikelerinden korunabilirsiniz.

Her Şey Kan Değerlerinizle alakalı

Yüksek kolesterolde değerler önemlidir. Ama daha doktorun odasından çıkar çıkmaz rakamlar aklınızdan kaybolur gider. Bundan dolayı işin ana kısmını gözden geçirmekte fayda var.
Kolesterol yağ benzerli bir maddedir. Bu maddenin bir bölümü yediğiniz yemeklerden gelir, ancak önemli bir kısmı karaciğeriniz tarafından üretilir çünkü aslında kolesterolün belirli miktarı sağlığa yararlıdır, bir takım hormonların ve hücrenin çalışması için de değerlidir. Kolesterolün bir çok çeşidi vardır. Ancak en çok üstünde durulması gerekenler şunlardır:
LDL. Kötü kolesterol olarak adlandırılır, damar tıkanıklıklarına ve kalp hastalıklarına yol açar. Çoğu insan LDL değerini 100 mg/dL'nin altına düşürmelidir. Ama kalp rahatsızlığı görülenler 70mg/dL'nin altı hedeflemesi gerekmektedir.
HDL. İyi huylu kolesterol olarak da akla gelen bu tür, kötü kolesterole tutunarak karaciğere götürür ve  bu maddeyi parçalayarak vücuttan uzaklaştırır. Yani HDL, kötü kolesterolünüz olan LDL değerini düşürür. Hedefiniz LDL'yi 60 mg/dL üzerine artırmak olmalıdır.
Trigliseritler. Normal de Kolesterolün bir grubu olmamasına rağmen bu da kan damarlarınızda bulunan, yağ benzeri bir maddedir. Kötü huylu kolesterol gibi, trigliseritlerin de fazla olması kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Amacınız kanınızdaki trigliseritleri 150 mg/dL değeri altına düşürmek olmalıdır.

Kolesterolü Hafife Mi Alıyoruz?

Yüksek değerli kolesterolde riskler nettir. Eğer kolesterolünüz fazlaysa kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskiniz o kadar yüksektir. Sorun şu ki, yüksek tansiyonun da somut bir belirtisi genellikle yoktur ve biz insanlar da etkisini hissetmediği bir hastalıktan ürküp harekete geçmemekteyiz. Bundan dolayı da hastalar  yüksek kolesterol barındırdığını bilse bile bir rahatsızlık hissetmediklerinden ötürü tedavisini istememektedirler. Tedaviye başlayan hastalarsa herhangi bir değişiklik fark etmediklerini söylemektedir fakat bu ilaç tedavisi, gibi kısa vadeli değildir, etkisini uzun vadede fark ettirmektedir.
Ayrıca yüksek kolesterolün zararları hemen ortaya çıkmaz. 20-30'lu yaşlara gelindiğinde yüksek kolesterol barındıran bir insanda rahatsızlıklar 50-60'lı yaşlarda baş gösterir. Çünkü etki etmesi uzun sürer bu sebeple de insanlar tedavisini erteleme eğilimi duyarlar.

Kolesterole Karşı Harekete Geçin

Peki ne yapmalısınız? Önce bir doktora gidip kolesterol testi yaptırmalısınız. Yaşı 20 üstü her yetişkin 5 yılda bir bu testi muhakkak yaptırmalıdır. Ayrıca her yaptırdığınız test değerlerini de bir yerde saklayarak bulundurmanız ilerde ciddi bir durum çıkması halinde yararlı olacaktır.
Eğer kolesterol seviyesi yüksekse, ciddiye alın. Doktorunuzla değerlerdeki hedeflerinizi belirleyin ve hayatınızda yapmanız gerekli değişiklikleri sorun. Eğer daha öncesinden kalp veya şeker hastalığı benzeri ciddi rahatsızlıklarınız olduysa, çok daha büyük risk altında olduğunuzdan işi çok ciddi görmelisiniz.
Ne yaparsanız yapın riskleri hafife almayın ve tedaviyi ertelemeyin.Yüksek kolesterolün sizi ne zaman etkileyeceğini bilemezsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder