Günümüzde rafine gıdaların tüketiminin artması ve buna bağlı olarak gelişen rahatsızlıklar, toplumun daha katkısız ve temiz doğal ürünleri tüketmesine olan ihtiyacı arttırmaktadır. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen vücudumuzu ve özellikle bağışıklık ve sindirim sistemimizi korumada önemli bir yere sahip olan probiyotiklerin tüketiminin arttırılması önem taşımaktadır.
Probiyotik nedir ?
Doğal ortamda bulunan, bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan mikroskobik canlılar "probiyotik" olarak adlandırılmaktadır. Bir farklı deyişle probiyotikler, sindirim sisteminde bulunan ve yararlı etkiler oluşturan canlı mikroorganizmalardır.
Mutluluk veren tat...
Kefir fermantasyonla oluşmuş bir süt içeceği olmakla beraber, maya ve probiotik bakteri karışımı için iyi bir örnek olmaktadır. Kefir krema kıvamında, hafif ekşi tadı olan fermante süt içeceğidir. Kefir adı, kef'ten gelmekte olup, Türkçe mutluluk verici tat olarak adlandırılmıştır. Kefir de diğer bazı fermante ürünler gibi insan ve hayvan organizmalarında sağlıklı katkıları olan probiyotik ürün grubundadır.
Araştırmalar ne diyor ?
İspanya Madrit'te 2003 yılında yapılan bir çalışmada sınav stresi içindeki öğrencilerin bağışıklık sisteminin baskılandığı saptanmıştır . Yapılan bu çalışmada, stresli altındayken probiotik alındığı taktirde bağışıklık sisteminin korunduğu, stress faktörünün azaldığı anlaşılmıştır.
Yine yapılan başka bir çalışmada , kefir ve yoğurt gibi ürünlerle sebze ve meyveninde tüketilmesi çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarından korunmada ve tedavide yararlı olduğu yönündedir.
İşte kefirinfaydaları
1. Sindirim sistemini güçlendirmek ve antitoksin üretmek ( zararlı toksinleri etkisiz hale getiren madde üretmek)
2. Bağışıklık sistemini güçlendirirler
3. Gastrointestinal bölgeyi enfeksiyonlardan korurlar
4. Allerjiye karşı koruyucu özellik taşırlar
5. Kanser karşıtı (Antioksidant) özellik gösterirler
6. Kolesterolü düşürürler
7. Şeker emilimini arttırırlar
8. Gebelik de kullanımı ile bebek ve annede obesiteyi engeller.
Nasıl tüketilmeli ?
Özellikle kanser olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucu özellik gösteren kefiri günde bir bardak rahatlıkla içebilirsiniz. Ev ortamında mayalayabileceğiniz gibi marketlerde satılan türlerini tercih de edebilirsiniz. Ekşi tadı rahatsız ediyorsa bir meyve ve 1 çay kaşığı kadar vanilya ile karıştırarak rahatlıkla tüketebilirisiniz..
Benzer konular
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder