Translate

21 Nisan 2014 Pazartesi

Kalp Sağlığı İçin Faydalı Yağlar

kolestrol
Televizyon programlarından veya güncel basından takip edilen konularla insanlar artık yağlı yiyecekler tüketmekten korkar oldular. Yağ gereksiz bir besin türü olarak görünmeye başlandı. Yağlar vücudumuzda olması ve günlük beslenme alışkanlığımızda yer alması lazım gelen ama içeriğine göre ayırt edilmesi gereken önemli bir besin öğesidir. Kalp sağlığını korur, osteoporozu önler, depresyondan korur, kemikleri güçlendirir, hormoların çalışmasını sağlar. Sinirlerde, beynimizde ve organ çevresi eksikliğinde ise ölümle bile sonuçlanabilmektedir.

Kalp sağlığı için hangi yağlar yararlı?

Kolesterol seviyesini dengeleyen, kalbi koruyan yağlar olduğu gibi kötü kolesterolün yükselmesine ve damar tıkanıklığına neden olan yağlarda var. Ne yediğinizin ve ne oranda yediğinizin farkında olmak önemli. Kalp için doymuş yağlardan kaçınıp, tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerini beslenmenize katmanız gerekir.
*Teklidoymamış yağ asitleri; fındık ve avakadoda, zeytinyağı, çoklu doymamış yağ asitleri ise balık, keten tohumu, ceviz, kabak çekirdeği ve , ay çekirdeğinde bulunmaktadır.

Haftada en az 2 öğün balık tüketin

Yağlı balıklar kalp sağlığı için en faydalı, omega-3’den zengin besinlerdendir. Birçok araştırma kalp hastalıkları riskini azalttığı ve kötü huylu kolesterol, LDL seviyesini düşürüp iyi huylu kolesterol, HDL seviyesini artırdığını göstermektedir. Bu sebeple haftada en az 2 kez balık yemeye özen göstermek kalp sağlığını korumak adına önemli.

Yemeklerinizde zeytinyağı kullanın veya ilave edin

Tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan zeytinyağı hem kalbi korumak hem de sağlıklı bir beslenme için tüketilmesi gereken bir besindir. Omega-9 bakımından zengin olan zeytinyağı, HDL ‘yi yükseltici ve aterosklerozu önleyici etkisi var.

Ara öğün olarak kuruyemiş tercihiniz olsun....

Lezzetli olmalarının yanı sıra kalp dostuda olan kuruyemişler düzenli olarak tüketildiklerinde kolesterol seviyesini dengelemektedir. Fakat tek çeşitte kalmamak veya hergün bir farklı kuruyemiş tüketmek önemlidir. Kalorisi yüksek olan bu besinleri tüketirken aşırıya gitmemekte fayda var.

Gün içinde 1 yemek kaşığı keten tohumu

Kuruyemişler gibi keten tohumu da kalbi koruyan besinler arasındadır. Omega-3 bakımından zengin olan keten tohumunu çorba, ekmek, salata veya yoğurt içerisinde tüketebilirsiniz. Çok çabuk besin değerini kaybetmesi nedeniyle az alıp kısa zamanda tüketmek gerekebilir.

Benzer konular:

Yüksek Kolesterol Belirtileri: Risk altında mısınız ?





Erkeklerin korkulu rüyası. Meme büyümesi nedir ?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder