Translate

21 Aralık 2013 Cumartesi

Kışa özel cilt bakımı




 Cilt bakımı için, özellikle  yaz aylarında güneşin yoğun etkili olduğu dönemlerde daha titiz davranıyoruz. Ancak kış aylarında cilt için ekstra bir bakım gerekiyor. Soğuk  hava cildin kurumasına yol açarken, kapalı alanlardaki kirli hava ise  gözenekleri kapatarak, cildin nefes almasını engelliyor.
Kuru hava ve kaloriferle ısınan  ortamlar, kalın,  sentetik giysiler ve cilt temizliğinin yaz aylarına nazaran seyrek yapılması nedeniyle cilt dış etkenlerden daha fazla olumsuz etkileniyor. Bu yüzden  kış aylarında da cilt bakımında temel kural cildin iyi temizlenmesi ve nemlendirilmesidir. Mutlaka herkes cilt yapısına uygun nemlendirici kullanmaya dikkat etmeli. Kışın özellikle daha çok kuruyan cilt için nemlendirici ihtiyacı daha da önem kazanmaktadır. Deri tipine uygun nemlendiriciler (gliserin, vazelin, üre, laktik asit) her banyodan sonra
kullanılmalı ve gün içinde daha sık sürülmelidir. Güneşten korunmak her zaman olduğu gibi kış mevsimde de önem teşkil ediyor. Ne yazık ki kışın da güneş ışınlarının olumsuz etkisinin altında kalıyoruz. Özellikle kardan yansıyan güneş ışıkları cildimizde hoş olmayan sonuçlara yolçabilir. Bu nedenle dışarı çıkmadan yarım saat öncesinde güneş koruyucusu sürmek cildimiz için çok faydalı olacaktır. Düşük nem ve ısı kaynakları ekzema ve sedefler de şiddetlenme ve kaşıntı artışı yapabilir. Kış aylarında soğuk havanın etkisiyle saçlarda kepeklenme gibi şikayetler de artabilir. Böyle bir durumda yine cilt doktorunuzdan destek almak gerekir.
 Kış mevsiminin, artı yönleri de var tabii. Örneğin yazın yapamadığımız bir çok bakımı kış mevsiminde cilt doktorunuz daha güvenli ve daha başarılı bir şekilde uygulayacaktır. Bunlardan en önemlileri kimyasal peeling uygulamaları. Gelişmiş peeling sistemleri ile leke, akne tedavisi, kırışıklıkların açılması uygulamaları çok daha kolay olmakta. Yine lazer ile cilt gençleştirme, leke tedavisi kış mevsimi için son derece uygun uygulamalar. Bu tür sorunların giderilmesin de kış mevsiminin cilt bakımında önem bir yeri vardır.
Kış ayların da sağlıklı beslenmenin  cildimiz için önemi büyük,  beslenmenin balık, sebze ve su ağırlıklı olması gerekiyor. Günde en az 1.5 litre su için. Bununla birlikte E ve C vitaminli meyve ve sebze suları bol bol tüketilebilir. Cildin dış etkenlere karşı savunmasını artıran balık yemeye dikkat edin. Posalı yiyeceklerle (soya, fasulye, bezelye vb) cildinizin yaşlanmasını yavaşlatın Omega 6 içeren ceviz, fındık ve badem de cildi nemlendirip besliyor ve yaşlanmayı olabildiğince geciktiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder