Translate

13 Ocak 2014 Pazartesi

Fıstığın Vücuda Faydaları (Yer Fıstığı)



Kuru baklagiller  grubu arasında yer alan fıstık, içerdikleriyle adeta bir sağlık hazinesidir. Bizlerin sadece televizyon izlerken veya misafirlere çayın yanında ikram edilen fıstığın faydalarına bir göz atalım.

  Enerji (kalori)  bakımından  güçlü bir gıdadır. 100 gram fıstık 560 kalori barındırır ki bu da günlük ihtiyacın % 20-30'unu denk gelir.

Yeterli miktarda yağ asitleri (özellikle oleik asit) içerir. Oleik asit kötü kolesterol de denen LDL’yi düşürür ve iyi kolesterol olan HDL'yi yükseltir.  Bu yüzden fıstık kalp hastalıklarından korunmada fayda sağlar.


Fıstık ayrıca önemli bir protein kaynağıdır.  Günlük protein ihtiyacının hemen  yarısını 100 gr fıstık yiyerek almak mümkün.

 Bir diğer önemli antioksidan olan resveratrol'u da önemli miktarda içeren yer fıstığı, kanser, kalp hastalığı, sinir hastalıkları, Alzheimer ve bakteriyel enfeksiyonlardan korunma sağlar.

Fıstığın kaynatılması onun antioksidan gücünü yaklaşık 2-4 kat yükseltmektedir. Bununla birlikte hafif kavurarak  yenmesin de bir sakınca yoktur.

Aynı zamanda kuvvetli bir antioksidan olan  E vitaminini bol miktarda ihtiva eder. Bu sayede hücrelerin bozulmasını engeller, yaraların iyileşmesini çabuklaştırır, kansere karşı koruyucu etkilidir, damar sertliğini ve tıkanıklığını engeller, cildi güzelleştirir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücuda alınan ağır metallerin yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. Yapılan  çalışmalarda Alzheimer’ın önlenmesinde  etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

Fıstık da ayrıca, vitamin B-6 ve folat gibi B kompleks vitaminleri bol miktarda bulunur. Bu vitaminler yaşam fonksiyonu için gereklidir. Vitamin B suda çözündüğünden depolanamazlar bu sebeple beslenme yoluyla sürekli alınmaları gerekir.


Bakır, manganez, kalsiyum, demir, magnezyum, selenyum ve çinko elementlerini de bol miktarda barındıran yer fıstığı, yüksek tansiyondan korunmada, testis sağlığında, kalp, deri, kas ve iskelet sistemlerinin sağlıklı olmasında çok önemli rol oynamaktadır.

Yer fıstığının bol miktarda barındırdığı bir diğer element olan potasyumun  tansiyonun düşürülmesinde ayrı bir önemi bulunur. Potasyum zengini gıdalarla beslenen kişilerde yüksek tansiyon varsa düşme eğilimi gözlemlenir. Bu nedenle  tansiyon hastalarına içinde potasyum bulunan sebze ve meyveler önerilir.


Yer fıstığı   portakaldan  46 kat, havuçtan 15 kat, ayvadan  6.5 kat ve ıspanaktan  2 kat fazla demir içerir.
Buradan ıspanağın fıstıktan daha değersiz olduğu  manası çıkartılmamalıdır. Her sebze ve meyvenin  vücudumuz için farklı ve faydalı tarafları vardır.

Ancak fıstık tüketilirken dikkat edilecek bir husus, onun bazı zararlı mikro organizmalar tarafından sevilen bir gıda olmasıdır. Bu nedenle rutubetsiz ortamda kalmış, taze  fıstıklar tercih edilmeli ve kavurarak yenmelidir.
Benzer yazılar
“Hıyar” derken bir daha düşünün. Salatalığın yararları
Limonla gelen sağlık
Kanserle Savaşan Brokoli Filizi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder