Translate

13 Ocak 2014 Pazartesi

Hangi Yiyecekler Tansiyonu Yükseltir



Yüksek tansiyon (hipertansiyon ) ya da diğer adıyla yüksek kan basıncı, damarlarının yüzeyinde aşırı basınca sebep olan kronik bir sorundur. Genetiğiniz yüksek tansiyonun nedeni olabilir fakat hipertansiyon daha çok beslenme alışkanlıkları, alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam durumunda görülür. Yüksek tansiyonun sebep olduğu kalp krizleri dünyada başlıca ölüm nedenleri içinde ilk sıralarda yer almaktadır. Ancak tansiyonu yükselten besinlerden uzak durarak sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilirsiniz.

 

Tansiyonu Yükselten Besinler

Tansiyon hastalarının tüketmemesi  yada az tüketmesi gereken besinler arasında sadece bir tür yemek veya bir besin yer almıyor. Yüksek Tansiyonu kontrol edebilmek için; tuzu olabildiğince azaltmak, alkolü bırakmak, sebze ve meyve tüketimine önem vermek, kızartma gibi yiyeceklerden kaçınmak ve hamburger gibi fast-food yiyeceklerini hayatınızdan çıkarmak gibi köklü kararlar almanız gerekebilir.

Tuz (Sodyum)

Yüksek tansiyon şikayeti olanlara öncelikle  tuz tüketimini sınırlandırmaları, yemeklere hazırlanırken kullanılan tuz dışında  atmamaları önerilmektedir. günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarı 2.4 gramdır.  Bunun dışında hazır gıdalar yerine taze besinler kullanmak tuz alımını düşürmeye yardım edecektir.. Örneğin taze et,  tavuk ve balık eti  pişmiş, hazır halde bulunan,  dondurulup paketlenen etlere göre daha az tuz içerir. Yemeklerde tuz yerine alternatifleri olan zencefil, tarçın, hindistan cevizi,  fesleğen,  maydanoz, biberiye ve kekik gibi baharatları kullanabilirsiniz. Emin olun yemeklerden daha çok lezzet alacaksınız.

Çay ve kahve
kahve ve çayda bulunan kafeinin yüksek tansiyona neden olduğu artık bilinen bir gerçek. Ancak burada tüketim miktarınız önemli, lakin 3 fincan koyu kahve veya 7-8 bardak koyu çay içiyorsanız tansiyon da yükselecektir.

Şeker ve şekerli besinler
 
Tüketim miktarı önemli olarak tansiyonu yükseltip kalp hastalıklarını da yol açabilmektedir.


Hazır Gıdalar

Yüksel kalori içeriği olmasına rağmen besin değeri oldukça az olan fast-food gıdalar kiloyu sağlıksız bir biçimde artırır. Fazla kilolar ve obezite ise  kalp rahatsızlıkları, diyabet ve hipertansiyon riskini önemli oranda yükseltmektedir.

Alkol

Yüksek tansiyon hastaları tüketilen alkol miktarını, ya  kesinlikle azaltmalı ya da bırakmalıdır. Bazı araştırmalara göre az miktarda alkol alımının kan basıncını düşürdüğü yönünde sonuçları olmakla birlikte, aşırı alkol tüketimi kan basınç düzeyini direk olarak arttırmaktadır. Hipertansiyon tedavisini olumsuz yönde etkiler.

Kolalı içecekler
İçeriğinde bulunan yüksek oranda şeker ve meyankökünden dolayı vücutta tuz tutulmasına sebep olabilmekte ve tansiyonu yükseltmektedir.

Sonuç olarak; yüksek tansiyon hastalığı sinsi bir rahatsızlıktır ve sağlık problemi yaşayana kadar farkında olamayabilirsiniz. Hastalık damarlarda veya kalpte önemli bir hasara yol açmadan önce hiç bir belirti göstermeden ilerleyebilir. Bundan dolayı tansiyonunuzu belirli zamanlarda ölçtürün ve sağlıklı hareketli bir yaşamı benimseyin 

Benzer konular

Ceviz Kolesterol Düşürür mü? Kolesterol Düşüren besinler....

Kendinizi halsiz hissediyor, çobuk mu yoruluyorsunuz ? Kalbiniz sizi uyarıyor olabilir.

Yüksek Kolesterol Belirtileri: Risk altında mısınız ?

 

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder