Translate

16 Ocak 2014 Perşembe

Evcil Hayvan Sahibi Olmak Bize Neler Kazandırır ?



Hayatta stresi azaltmak için pek çok teknik kullanabiliriz. Yoga ,meditasyon ,çikolata veya blog yazarlığı…Tabiki Bunlar faydalı olabilir ama inanın evcil hayvanların insan üzerindeki etkisi çok daha fazladır.
Evcil hayvanlar depresyondan obeziteye, asosyal kişilikten stersle mücadeleye kadar pek çok sorunun çözümüne destek sağlarlar. İşte evcil hayvan sahibi olmanın bazı faydaları.

Evcil hayvanlar hayatı düzene sokarlar
Herkes hayatını düzene koymak ister. Evcil hayvanlar ise yemek ve bakımları için sahiplerine bağımlıdırlar. Bizler onlara gerekli olan sevgiyi ve bakımı verirken esasen hayatımızı da belli bir düzene koymuş oluruz.


Sosyalleştirir
Özellikle köpekler dolaştırılırken insanlarla iletişim kurmanızı kolaylaştırır. Hayvanlar Internetden kat be kat etki gösteren bir iletişim aracıdır. Hayvan sahipleri bilirler… İhtiyaçları için yürüyüşe çıkıldığında yanınıza gelen başka insanlarla durup konuşmak için bir sebep vermiş olunur.

Evcil hayvanlar moral yükseltir.
Hayvan seven insanların, bir yavru köpekle göz göze geldiklerinde veya yumuşacık tüylü bir kediyi okşadıklarında moralleri hemen yükselir. Bu konuda yapılan çeşitli araştırmalar da hayvanların morali nasıl yükselttiğini gözler önüne seriyor. Yurtdışındaki bazı hastanelerde yaşanan ( depresyon, panik atak, kişilik bozuklukları vb..) rahatsızlıkların tedavisi için hayvanlar ile terapiler düzenleniyor.

Evcil hayvanlar yaşama hareket katarlar
 En iyi fiziksel aktiviteler arasında evcil hayvanlar bulunur. Gerek ihtiyaçlarına karşılarken gerekse onlarla oyun oynarken yaşama bir hareket kazındırırız. Bu hareket başta obezite ve kalp rahatsızlıklarının önüne geçmede destek sağlar. Amerika da yapılan araştırmalara göre hayvan sahibi olan insanların kalp krizi geçirme riskinin daha az olduğunu göstermiştir.

 Evcil hayvanlar tansiyonu kontrol altında tutarlar
Evet ilginç ama doğru. Tansiyon ilaçları genelde kan basıncını düşürmeye yönelik işler, ancak stres ve gerginlik nedenli ani kan basıncı yükselmelerine karşı çok etkili olamazlar. Stresli bir hayat yaşayan hayvan sahibi  Amerikalı borsa uzmanlılarının, hayvan sahibi olmayanlara göre daha düşük tansiyon taşıdıkları gözlenmiştir.

Evcil hayvanlar alerjileri önlerler
Bir süre öncesine  kadar evcil hayvanlarla iç içe yaşayan çocukların alerjiye sahip olacağı düşünülüyordu.  Fakat, artık yapılan araştırmalar,  çocukların “tüylü” hayvanla birlikte büyümesinin  alerji ve astım riskini azaltacağını gösteriyor. Eğer evde bir hayvan yaşıyorsa bebeklerin bünyelerinde  %20 ile %35 oranında daha az hayvan alerjisi gözlenmiştir. Bunun dışında kanlarında daha yüksek oranda bağışıklık sistemi antikorları bulunmuştur. (Mevcut alerji ve astım hastalığı bulunanlar konun dışındadır)

Stres azaltırlar
 Bazı çalışmalar gösteriyor ki, stresli bir işi yaparken evcil hayvanları yanlarında bulunan insanlar daha az stres hissediyorlar. Örneğin, Google merkezi çalışanları evcil hayvanlarıyla beraber iş yerine gelebiliyorlar. Şirketin başarısını hatırlatmama gerek yok sanırım.

Yaşlılar için evcil hayvanlar
 Köpek sahibi olmak  yaşlıların günlük yürüyüş ve psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılayabilir. Midland National Life Sağlık Sigorta şirketi  75 yaş yukarı insanları sigortalarken tercihlerini ev hayvanı sahip olanlardan yana kullanıyor.

Bunlar evcil hayvanlarımızın bazı faydalı yanları, bunlara ek olarak onların iyileştirici güçleri, deprem gibi bazı felaketleri önceden bilmelerini düşünürsek daha pek çok faydaları bulunabilir.

Benzer Konular


Kaliteli bir yaşam için “Hayır” diyebilmek

Nasıl mutlu olabilirim ? Mutluğun resmi serotinin.

Duygusal değil tamamıyla kimyasal. Depresyon

Şekersiz çay içmek ve sağlıklı kilo vermek.

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder