Translate

3 Ocak 2014 Cuma

“Hıyar” derken bir daha düşünün. Salatalığın yararları



Öncelikle salatalığın çağrıştırdığı iki şeyi söyleyeyim size “Salatalık sözünü duyunca  tuzla koşmak”  ve  “hıyar gibi” diyerek kötü benzetmeler yapmak. İşte çoğu zaman hıyar diyerek adlandırdığımız salatalığın yararlarını biliyor musunuz ? Çok özellikli ya da yararlı bir bitkidir salatalık. Faydalarını okuduktan sonra farklı gözle bakacaksınız.

SALATALIĞIN  FAYDALARI


Aşağıdaki bilgi " The New York Times " gazetesinden alıntıdır.!

1. Salatalık, günlük ihtiyacımız olan birçok vitamini barındırır. Bir tanesinde  B1, B2, B3,  B5,  B6 vitaminleri, Folik Asit, c vitamini, Kalsiyum, Demir, Fosfor, Potasyum ve Çinko bulunur.

2. Yorgunluk mu hissettiniz? Kahveyi ve çayı bir tarafa koyun ve bir salatalık yiyin. Çünkü vitamin deposu olduğu gibi iyi bir  Karbonhidrat  kaynağıdır ve  saatler sürecek yorgunluğu kısa bir zamanda ortadan kaldırır.

3.  Duş yaptıktan sonra aynanızın buğulanmasından şikayet mi ediyorsunuz? Salatalık dilimini alıp aynayı silin. Hem buğulanma gidecek hem de pırıldayan bir aynaya sahip olacaksınız.

4. Bayanlar, selülitlerinizden kurtulmak ister misiniz? Salatalık dilimiyle Sorunlu bölgelerinizi birkaç dakika süreyle  ovun. Salatalıkdaki fitokimyasallar, dış tabakayı sıkılaştırarak selülitlerin görüntüsünü azaltır. Aynı zamanda kırışıklıklara da iyi faydalıdır (özellikle  göz civarları için…denemesi bedava)

5. Baş ağrısından kurtulmak ister misiniz? Uyumadan önce salatalık yiyin ve  sabah dipdiri, başınız ağrımadan kalkın.

6.  Diyet yapanlar, açlığınızı ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? O zaman salatalık yiyiniz.
7. Kendinizi gergin, stresli mi hissediyorsunuz? Bir tas kaynar suyun içine salatalığı ince dilimler halinde keserek odanızın uygun bir yerine koyun. Salatalıktaki kimyasallar suyun buharıyla birlikte bulunduğunuz odaya  nefis bir aroma yayarlar. Bu koku sizlerin tüm gerginliğini alarak sakinleşmenizi sağlayacaktır. Özellikle öğrencilere tavsiye ederim.

8. Yemek yediniz  ve ağzınızdan kötü koku alıyorsunuz. Bir salatlık dilimini alıp ağzınızda 30 saniye  tutun. Ağzınızda kötü kokulardan kurtulmuş olacaksınız.

9. Evyelerinizi, lavabolarınızı kimyasal olmadan temizlemek ister misiniz? Salatalık dilimini alıp temizlemek istediğiniz yeri ovun.  Yılların birikimi kirleri temizlemekle kalmaz,  güzel bir parlaklık verir.

10. Kalemle yazarken bir hata yaptınız. Salatalık kabuğunu alıp  nazikçe silmek istediğiniz yere sürtün, yazıyı silecektir. Özellikle boya kalemlerinde ve keçeli kalem yazılarında  yararlı. (Kimi zaman çocuklarımız duvarları kalemle çizer, resimler yaparlar. Temizleyecektir deneyebilirsiniz)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder