Translate

3 Ocak 2014 Cuma

Kendinizi halsiz hissediyor, çobuk mu yoruluyorsunuz ? Kalbiniz sizi uyarıyor olabilir.



Kalp yetmezliği herkesin başına gelebilecek  önemli bir rahatsızlıktır. Özellikle ağzından sigarayı düşürmeyen,  duygusal kişiliye sahip olup içine atanlar okuyun lütfen! İş işten geçtikten sora çok geç olabiliyor.

KALP YETMEZLİĞİ NEDİR?
Vücut için gerekli oksijeni ve besinleri taşıyan kan, kalp vasıtasıyla vücuda dağılır ve dokulara ulaşır. İşte kalp yetmezliğinde kalp çalışmaya devam eder, fakat yeterli miktarda kanı dokulara taşıyamaz. Tedavi edilmesi gereken  önemli bir rahatsızlıktır.




KALP YETMEZLİĞİNİN NEDENLERİ
 Bu hastalık kalbi etkileyen çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak görülür. Kalp kasında meydana gelen sorunlar,  kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, kalp kapaklarında sorun olması, alkol tüketimi, kalp yetmezliğine neden olurlar.
KALP YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ
Bazı sinyaller bize kalbin kanı pompalamada yetersiz kaldığını söyler.
Göğüs ağrısı, Kesik kesik nefes almak, çabuk yorulma, halsizlik, Basit hastalıklara (nezle, soğuk algınlığı vb) direnç koyamamak, Ayak bileklerinin şişmesi, Sık sık idrara çıkmak, Kalp ritim bozukluğu ve hızlı kalp atışı, Akciğerlerde kan toplanması

Bu belirtiler  aniden şiddetli bir efor harcandıktan sonra gözükmeye başlar.

* Hasta yokuş, merdiven çıkarken zorlanır, sık sık dinlenmek zorunda kalır.

* Çok yorucu bir günden sonra ayak bileklerinde şişlik oluşur.

* basit hareketlerde bile nefes almakta güçlük çeker.   yatarken solunum güçlüğü vardır.

* Gıcık tarzında öksürüğe yol açar.
KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
* Kalp hastalarında doğru besleniş şekli çok önemlidir. Hastaya sulu besinler tavsiye edilir. Çünkü katı besinlerin sindirilmesi daha uzun sürer ve  kalbin yükünü artırır. Besinler iyi çiğnenmeli ve fazla yemek yemekten kaçınılmalıdır.

* Tuz ve yağ alımını da önemli miktarda düşürmek gerekir. Tuz, su tutumunu arttırdığı için vücuttaki şişliklerin azalmasını engeller.
* Mutlaka sigara bırakılmalıdır. Çünkü sigara kalbe oksijen gitmesini engeller.

* Kalp yetmezliği olan hastalar ağır güç gerektiren  şeylerden uzak durmaları gerekir. Hafif egzersizlerse mutlaka yapılmalıdır.
* Bir diğer tedavi de doktorun önereceği ilaçlarla yapılır.
Digoxin sayesinde kalbin  gücü arttırılır. Diüretikler su ve tuzun vücuttan  atılmasını sağlar ve  şişlikler azalır. ACE inhibitörleri damarları gevşetir ve kana akıcılık sağlar.
Hatırlatırım ki yaptığınız ve yapacağınız her şey  ömür süresini belirlemede önem taşır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder