Translate

28 Ocak 2014 Salı

İnsan Kullanım Klavuzu. İnsan Vücudunu Tanıyalım



İnsan vücudunu tanıyalım. Hücre nedir? Hastalık nedir ? Acı nedir ?

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam sürebilmek için  gerek televizyon kanalları gerekse internet aracığıyla  bizleri devamlı bilgilendirmektedirler. “ şunları yapın, bunların yemeyin, böyle yaparsanız şunlar olur” diye  uyarıyorlar. Ama göründüğü kadarıyla ikazları fayda etmiyor, insanlar sağlıksız bir yaşamı benimseyip hayatlarını bu şekilde sürdürmeye devam ediyorlar.

“Neden insanlar uyarılara rağmen sağlıksız bir yaşamı seçer ki ?” Diye düşündüm. Esasında cevap çok basitti. Teknik kelimelerle oluşturulmuş cümleler, temeli atılmadan sadece sonuca yönelik bilgiler, bizlerle iletişim aracı olamıyordu. Yani insanlar anlamıyordu.

İnsan denilen mahluk dünyanın kendisinin etrafında döndüğüne inanır ve bu şekilde yaşar. Her şey bizler için var mantığıyla davranır, doğayı katleder ve yaşam çeşitliliğini sonlandırır. Sonuçta kendisinin de içinde bulunduğu ortak canlı yaşamını tehlikeye atar, küresel ısınma , sel gibi felaketlerle karşılaşır. Bunlar buzdağının görünen kısımlarındır. Birde insanın gözle görünmeyen canlıların ekosistemine verdiği zararları vardır. Bu zararların en başında da bizzat kendisini oluşturan canlıların hayatı gelir.

 İnsan vücudu yaklaşık 100 trilyon mikroskobik canlının(hücre,bakteri vs) ortak yaşam alanıdır. Bu canlılar şuursuzca sizlerin hizmetinde olmayıp ortak YAŞAM için bir araya gelmişlerdir. Benzetme yada şaka yapmıyorum gerçekleri söylüyorum. Eğer bu canlıların yaşamlarını tehlikeye atarsanız sonuçlarına katlanırsınız. Sigara içerseniz akciğeriniz, alkol kullanırsanız  karaciğeriniz, fazla şeker kullanırsanız pankreasınız sonunda iflas yada isyan (kanser) eder.Bu yüzden vücudunuzda ki canlıların isteklerini çok bilmeniz ve onların uyarılarını dikkate almanız gerekmektedir.

 Ortak bir yaşam için bir araya gelen canlılar devamlı iletişim halindedir.  Sizin onlardan neler beklediğinizi sinir sistemi sayesinde, direk olarak bilir veya nasıl bir duygu içinde olduğunuzu hormonlar vasıtasıyla, dolaylı yoldan  öğrenir. Dedim ya ortak bir yaşam bu. Onlar sizin isteklerinizi yapar yapmasına da aynı ilgiyi sizden beklerler, sorunlarına çare bulmanızı isterler. Acı ve ağrı onların taleplerini aktarmada en etkili iletişim araçlarından biridir. Eğer vücudunuzda bir yer ağrıyorsa bilin ki orada bir şeyler yolunda gitmiyordur. Size sorunu çöz sinyali yolluyorlardır.

 Ya biz onların bu isteklerine nasıl karşılık veriyoruz ?

Cevap  çok basit. Bir ağrı kesici içip iletişim araçlarını kapatıyoruz. Yani telefonun fişini çekiyoruz, sorunu görmezden geliyoruz.

Sindirimi zor, yağlı yiyeceklerden oluşan bir akşam yemeği düşünün. Masaya oturuyorsunuz bu sağlıksız yiyeceklerden tıka basa yiyorsunuz. Sindirim sistemi başlıyor yoruldum sinyali göndermeye. Hazımsızlık, ardından gaz ve karın ağrısı. “Dinlenmem lazım diyor”. Ne değişiyor ? Ertesi günü gene fast food yiyecekler, gene kızartmalar tüketilmeye devam ediliyor. İç isyan (kanser) başlamadan vücudunuzdaki sinyallere kulak verin. Yorduğunuz organlarınızı hiç değilse arada bir dinlenmelerine izin verin.

İnsan trilyonlarca canlından sorumlu bir yönetim birimidir. Aldığınız her karar veya yaptığınız her iş bu canlıların kaderini de belirleyecektir. Onlar bana bağımlı diye düşünüyorsanız sizinde onlara bağımlı olduğunu bildiklerini sakın unutmayın. Güne sizi ve onları motive edici söylemlerle başlayın.

 “ Bedenim senin değerini biliyor ve ortak yaşantımız için vücudumun da mutluluğunu düşünüyorum” deyin.

 İnanın bu söylemi anında duyacaklar ve size olumlu sinyalleri gün boyunca hissettireceklerdir.  Karşılığında da verdiğiniz sözü tutmanızı isteyeceklerdir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder