Translate

15 Ocak 2014 Çarşamba

Naftalin Kullanmak Tehlikeli Ve Zararlıdır.



Uzak durulması gereken beyaz sayısına bir yenisi eklendi, 4 de yükseldi. (naftalin)

Özellikle giysilerimizin  güve denilen zararlı yaratık tarafından parçalanmasın diye naftalin koyarız. Güvenin de canı tatlı, daha orada durur mu ? Güve oradan uzaklaşır ve böylece bizde eşyalarımızı zarar görmeden uzun süre saklayabiliriz.. 

İYİ DE GÜVE HAŞERESİNİN SEVMEDİĞİ NAFTALİN NEDİR? 
Naftalin, güvelere karşı kullanılan kimyasal bir zehirdir. Marketlerden alınan, beyaz, misket şeklinde  yada toz halinde bir malzeme. Bizlerde bu kimyasal zehirden en az güveler kadar etkileniyoruz. Böyle bir tehlikeyi hiç düşündünüz mü? 


Naftalin  bir süre sonra bitiyor. Bizde yenisini koyuyoruz. Peki neden yok oluyor?  Naftalin katı halden gaz hale geçebilen bir kimyasal. Yani buharlaşıp uçuyor. Dolaplarınızda ve giysilerinizde hissettiğimiz o kokunun nedeni de naftalin buharı. İşte bu yüzden her yıl paket paket alınan, yenilenen bu madde aslında çok tehlike barındırıyor.

Üzerinde naftalin kokusu bulunan giysileri kullanmak zarar görmek için yeterli. Ama size çok daha tehlikeli olanını söylemek istiyorum. 

Giysi dolapları genelde yatak odalarında bulunur. Bu dolapların içinde buharlaşan naftalin, odaya yayılır ve bizler yıl boyunca, hiç eksilmeyen bir şekilde ciğerlerimize çekeriz. Hele ki uykuda olduğunuz korumasız zamanlar boyunca soluduğumuzu düşünürsek, tehlikenin boyutunu daha iyi anlayabiliriz.

Avrupa'nın çoğu ülkesinde naftalin satışının yasak veya kontrol altında yapıldığını belirtmek isterim. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da yasaklanan naftalin ülkemiz de hala kolaylıkla satın alına biliniyor. Yapılan çalışmalar, naftalinin kanserojen olduğunu, uzun süre solunması halinde akciğer veya gırtlak kanserine neden olabileceğini göstermektedir. Naftalin yerine daha etkili ve sağlıklı olan karbonatlı veya organik böcek öldürücüler kullanılmalıdır

Doğada serbest bulunmayan, her türlü kimyasaldan sakınmakta  yarar var. Zaten doğa da bir kimyasalı serbest bırakacak kadar aptal değildir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder