Bahar mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan çilek güzel tadının yanı sıra sağlığa birçok yararı bulunmakta. Antik Roma dönemlerinde tedavi amaçlı kullanıldığı da bilinmektedir.
*Antioksidan bakımından zengindir; antosiyanin, ellagik asit, kuersetin , kaempferol içerir. Bu antioksidanlar önemli bir kanser savaşçısıdır, bu nedenle bünyesinde hepsini birden barındıran ender besinlerdendir.
*Düzenli olarak tüketildiğinde kalp sağlığını korur, kriz geçirme riskini %30 oranında azaltır.
*Kötü kolesterolü düşürür, damar sağlığını korur.
*Potasyum bakımından zengin olması nedeniyle inmeye karşı korur, tansiyonu düzenler.
*Göz sağlığını korur.
* Cildi yeniler, Kanı temizler.
*Lif ve su içeriği yüksek, kalori değeri düşüktür. Bu sebeble zayıflama diyetlerinde olumlu etkisi vardır.
*Kabızlık için faydalıdır, sindirim sistemini düzenler, .
*Alerjik etkisi olabilir, özellikle çocuklarda dikkatli olunmalıdır.
*Kan şekerini ayarlar, şeker hastalığı riskini düşürür.
*Folat içeriği sebebiyle sakinlik hissi verir, depresyon riskini düşürür.
*Manganez içeriğiyle kemik sağlığını korur.
Benzer yazılar:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder