Translate

15 Nisan 2014 Salı

Kararında Tuz, Sağlıklı


Tuzun faydaları ve zararları
Tuz,  temel bir baharat olmasının yanı sıra doğru biçimde kullanıldığında insan bedeninde bulunan sıvıları dengeleyen, adale ve sinir sistemimizin doğru çalışmasını sağlayan  bir mineral..
Tarih süresince kutsal bir baharat olarak kullanılan el üstünde tutulan tuz, mitolojik öykülere konu olmuştur. Tuz, yemeklere tat vermesinin yanında vücudun baz asit dengesini sağlayan 84 mineral ve  elementi içinde barındıran bir doğa mucizesi. Uzmanlar insan vücudunun birçok maddeyi  depolayabildiği halde tuz ve suyu her gün belirli  miktarda almak zorunda olduğunu söylüyor.


Peki, zararları hakkında her gün onlarca şey duyduğumuz tuzu gerçekten iyi tanıyor muyuz?
Vücudumuzun,  sinir sisteminin gereksinim duyduğu tuz acaba gerçekten sanıldığı kadar düşman mı?

Sağlıklı hayat dengesinin tuz tüketiminde olduğunu belirten uzmanlar, çocukluktan yaşlılığa giden zamanda mineral tüketiminin önemine vurgu yapıyor. Ancak  tuzun dengeli kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü tuz vücutta su tutar. Damarların kasılmasında tuzun etkisi vardır. Bu sebeple tuz fazla tüketildiğinde hem vücudun su oranı artar hem de damar kasılması nedeniyle tansiyon yükselir. İnsan vücudunun belirli oranda tuz ihtiyacı vardır. Eksikliği ise tansiyonun düşmesine neden olur, baş dönmesi ve halsizlik oluşur.

Sinir Sisteminin Pili…
Nöroloji uzmanlarına göre sodyum, sinir sistemi için önemli iyonlar arasında yer alıyor. Sinir uyarılarını iletmeye yardımcı olan tuz, kasların çekilmesini ve gevşemesini etkiliyor. Sağlıkçılar, yetersiz tuz tüketiminin halüsinasyon, sinir bozukluğu, kalça kemiği kırıkları ve kas krampına  yol açabileceğini ifade ediyor. Yetişkin bir insanın günlük tuz gereksimi 6-8 gram kadar. Ancak  ağır fiziksel çalışma şartlarında ya da sıcak havalarda  bu miktar 10 grama kadar yükselebiliyor. Tuz insan vücudunun içerisindeki sıvıları dengeleyici özellik barındırıyor. Gerekli miktarda su tüketildiği  durumlarda bile, tuz eksikliği sebebiyle vücudumuzdaki su miktarı tehlikeli bir şekilde normalin altına düşebiliyor.

Tuz’dan gelen sağlık…
Tuz, ayrıca geçmişi antik çağlara kadar uzanan bir rahatlatıcı. Tuz banyoları, eskiden beri bazı alerjileri iyileştirici özellik gösterirken  doğal bir terapi  yöntemi olarakta kullanılıyor. Tuzlu su buharı solumak, solunum yollarını rahatlatırken, boğaz sorunları ,burun tıkanıklıklarında,  tuzlu su kullanımı yaygın bir tedavi yöntemi.

BENZER KONULAR 

Naftalin Kullanmak Tehlikeli Ve Zararlıdır

Yoğurdun Faydaları Saymakla Bitmez

Yabancı doktorlar hastalarına ilaç yerine bulgur veriyor

Piyasada bulunan süt ve süt ürünleri ne kadar güvenli

Diyabete (şeker hastalığına) iyi gelen şifalı bitkiler

 

 

 

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder