Translate

2 Ocak 2014 Perşembe

Nasıl mutlu olabilirim ? Mutluğun resmi serotinin.


Serotonin  ‘’mutluluk hormonu’’ adıyla bilinen ve ruh halimizi derinden etkileyen bir hormondur.  Yapılan çalışmalar sonucunda başta depresyon, migren, obezite, insülin direnci,  ve hiperaktivite gibi hastalıkların temelinde serotonin hormonu olduğu düşünülmektedir.
Bu hormon  uykuyu,  enerjiyi, ruh halini, ani ve aşırı oluşan isteklerle iştahı düzenler. Düşük seviyedeki serotonin miktarı, sinirli, huzursuz, depresif ruh hallerine neden olabilir.


Serotonin yeterli olduğunda ise; moralimiz yükselir, rahat uyku uyuruz, iştahımız da artış olur, ruh sağlığımız düzelir.Vücudumuzda bu kadar etkiye sahip olan bu hormonun eksikliğinde  birçok hastalık ortaya çıkar.

Serotonin hormonu ve başlıca hastalıklar

Depresyon: Bu hastalıkta serotoninin etkisi büyüktür. Serotonin seviyesini yükseltmek için  doktorlar  antidepresanlar kullanır.

Obezite: Serotonin azlığı iştahı arttırır ve kilo aldıkça vücudumuzda da serotonin azalır
Hipoglisemi: Hipoglisemi de serotonin seviyesiyle ilişkilidir. Hastalıkta  görülen kan şekerindeki  oynamalar  beyne giden enerjinin dengelenmesi amacıyla fazla adrenalin üretmesine neden olur. Bu da vücutta  strese yol açar.

Migren: Serotonin  azalmasıyla birlikte, başağrıları görülür.

Uykusuzluk: Araştırmalara göre, serotonin  düşük olmasının uykusuzluk  nedeni olduğunu göstermektedir.

SEROTONİN VE BESLENME

Bu hormon vücut tarafından üretilir ve gıdalarda bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bazı kaynaklar serotonini artıran  besin öğelerinin olduğu belirtilmiştir. Sağlıklı bir ruh hali için şeker,  kafein, alkol ve katkılı besinleri  çıkarmamız gerekir. Beslenmemize  balık, omega 3 zeytinyağı, kuruyemişlere yer ayırmamız, B grubu, C ve D vitaminleri ve özellikle magnezyum takviyesi almamız faydalı olabilir.

  Serotonini yükseltmek için çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durun. Bunların yerine sakinleştirici özellik gösteren kakaolu sütü tercih edin.Yemeklerde deniz tuzu kullanmak ve  su içmek ruh halinizi  iyileştirmek için gerekli olan mineralleri  sağlar.

Kesinlikle aç kalmayın, bu sadece sizi sinirli yapmaz aynı zamanda kan şekerinizi düşürür, migrenini tetikler ve metabolizmayı yavaşlatır. Şeker her ne kadar mutlu etse bile vücudumuzun dışarıdan alınan şekere ihtiyacı yoktur. Zaten  şekeri, meyveden veya ekmekten  alabiliyorsunuz


B  vitaminleri , kansızlık, stres,uyku  ve hafıza sorunlarında faydalıdır. Gerekiyorsa takviye alın. C vitamini ise sabahları almaya çalışın. Böylelikle güne iyi bir enerji ve konsantrasyon  ile başlayabilirsiniz.

Yaşınız  ne olursa olsun Omega 3 takviyesi  alın. Omega 3 hiperaktivite , depresyon, unutkanlık,  kalp ve damar rahatsızlıklarıyla, romatizmaya çok iyi gelir. Haftada 3 öğün balık yiyin ve günde 1 yemek kaşığı kadar keten tohumu tüketin.

Hergün kendinizle yalnız kalacağınız en az 15 dakika ayırın. Bunu  gözlerinizi kapayıp, kendinizi farkına vararak yapabilirsiniz.Bununla birlikte dua etmek, yoga yapmak, ibadet etmek, ruh sağlığınız için gereklidir. Yaşadığınız  anın farkına varın, şükredin, kendinizi takdir edin, huzurlu, sağlıklı ve  kaliteli yaşamı seçin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder